Jéghideg gazpacho

Andalúzia legnépszerűbb étele a gazpacho, tökéletesen frissítő hideg leves a kánikulai estékre.

Elkészítéséhez felhasznált összetevők jellemzően a mediterrán konyha hozzávalói: paradicsom, paprika, uborka, fokhagyma és extra szűz olívaolaj- amitől a leves állaga krémesebb lesz.

Egyike a legrégebbi hagyományos paraszti ételeknek, ismerete a 12. századba nyúlik vissza.

Általában a szemre készülő levessel különböző eredményt lehet elérni. Nem könnyű meghatározni a hozzávalók mennyiségét és az eljárást.

Hozzávalók:

1 kg érett paradicsom,
1/2 kg uborka,
1/2 kg zöld vagy piros paprika,
néhány gerezd fokhagyma,
kevés római kömény,
borecet,
4 evőkanál olívaolaj,
egy szelet néhány napos száraz kenyér.

A paradicsomokat egy éles kés hegyével bemetszem keresztbe majd néhány másodpercig forró vízbe mártom őket ezáltal könnyen eltávolítható a paradicsomok bőre.
Negyedekbe vágom.
A kenyér kérgét eltávolítom majd langyos vízben megáztatom.
Ezután kinyomkodom belőle a vizet és turmixgépbe helyezem.
Hozzáadom a fokhagymát, a meghámozott magnélküli uborkát, a darabokra vágott paprikát, ecetet és olajat majd az egészet alaposan homogén péppé turmixolom.

Ekkor adom hozzá a paradicsomot és alacsony fokozaton összekeverem. Fontos, hogy ezen a ponton óvatosan keverjük össze, ezáltal nem kerül bele sok levegő  amitől levesünk színe elhalványulhat.

Ahhoz, hogy bársonyos levesem legyen az egészet átszűröm egy nem túl vékony hálón. Lefedve egy-két órára hűtőbe teszem.
Fogyasztás előtt sózom.
Egyedivé tehető nagyon apró kockára vágott friss zöldségekkel, fetával, pirítóssal.


Advertisements
Kategória: Ebéd, Gyors, Kalóriaszegény, Könnyű, Leves, Sós, Vacsora, Vendégváró
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Jéghideg gazpacho bejegyzéshez

  1. anazar szerint:

    Pompás színe van!!

    • Culinartz szerint:

      Igazi élettel teli piros, valóban. A titok a turmixolásban rejlik: minél kevesebb levegő kerül bele, annál élénkebb marad a színe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s