Kürtőskalács, modern konyhában

Bár a kürtőskalács régi székely specialitás, amely parázson sütve az igazi, melegen ajánlom kipróbálásra hagyományos sütővel felszerelt konyhákbeli elkészítésre.

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
1 db tojás,
10 dkg cukor,
5 dkg olvasztott vaj,
csipetnyi só,
2 dkg élesztő,
2,5 dl tej,
zsír a lekenéshez, cukor.

Az élesztőt langyos tejben felfuttatom.
A vaj kivételével az összes hozzávalót jól összedolgozom, hozzáteszem a olvasztott vajat, és azzal jól kidagasztom.
Letakarva meleg helyen megkelesztem.

A sütőt előmelegítem 180-200 fokra.

A tésztát ujjnyi vastagra sodrom, a 12cm átmérőjű sodrófát bekenem olvasztott zsírral, majd hézagosan rátekerem a tésztát.
Ezt követően deszkához nyomkodva megvékonyítom a tésztát, megkenem olvasztott vajjal és vastagon cukorba hempergetem.

Beteszem a sütőbe és szép rózsaszínűre sütöm.

A kész kalácsot kb. fél percig pihentetetem a sodrófán ezután könnyedén lecsúszik.

Reklámok
Kategória: Édes, Kalória bomba, Sütés
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s