Bodzavirág szörp

Imádom a kora nyár édes illatait. Végre virágzik a bodza! A virágokból áradó illat gyerekkoromat idézi elő bennem. Annyira kedvelem a bodzaszörpöt, hogy már hetek óta figyelem mikor lehet végre bodzavirágot szedni. Nagymamám régi jól bevált receptje alapján már készül is az első adag.

Hozzávalók:

kb 40-45 virág  5 liter vízhez,

2 hatalmas citrom,

60 dkg nádcukor,

1 kiskanál citromsav.

Virágokat alaposan megmosom, a cukrot és a citromsavat a vízben felforralom, majd hozzáadom a karikákra vágott citromot. Ha az egész langyosra hűl hozzáadom a bodzavirágokat.

Kendővel letakart üvegedényben 4-5 napig napon tartjuk. Fontos, hogy sok napsütés érje és az edény jól szellőzzön!

Utolsó napon leszűröm, adok hozzá mézet (mindenkinek az ízlésére bízom),  2 citrom facsart levét.

Hűtőben tárolom. Ellenkező esetben erjedni kezd és olyan lesz mint a pezsgő.

A bodza egyébként  hasznos gyógynövény, A-, B-, és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz. Kiváló természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra és nem utolsó sorban kiváló hűsítő a forró  nyári napokra.

Advertisements
Kategória: Ajándékba, Édes, Ital, Kalória bomba
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s